Bahar Dönemi Ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Bahar Dönemi Ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Bahar dönemi, Yaygın Anksiyete Bozukluklarının, Panik Atak, Depresyon, Bipolar gibi hastalıkların tetiklendiği, atakların çoğaldığı, bir geçiş dönemidir. 
Bu dönemde kişiler nedenini bilmedikleri ve birden başlayan üzüntü, korku, boşluk, anksiyete, aşırı heyecan, hiperaktivite ve benzeri duyguları yaşayabilirler.Panik Bozuklukta ataklar artabilir, Depresyon ile bahar yorgunluğu birbirine karışıp hastayı daha da yatağa ve uykuya bağımlı hale getirebilir.
         Özellikle alerji ve astım şikayeti olan Panik Bozukluk hastalarında, bahar dönemi, alerji ve astımı da tetikleyecektir. bunun sonucunda panik bozukluk hastası alerji astım toz ve polenler yüzünden daha şiddetli nefes darlığı ve öksürük yaşayacağı için panik bozukluk semptomlarıyla çok ilişkili bu durum panik atakları da fazlasıyla tetikleyecektir. Ayrıca mevsimsel olarak mide şikayetlerinin artması da panik atak hastalarında endişeye sebep olacak ve hastalık korkusu tetiklenecektir. ve bunun gibi bahar aylarında değişen metabolizmamız ve yaşadığımız her değişik durum panik bozukluk hastalarını daha da endişelendirecektir.
         Bipolar hastalarındada manik dönem ilkbahar dönemidir. Birçok kişinin bahar geldiğinde hissettiği içinin kıpır kıpır olması, neşe heyecan gibi duygular Bipolar hastalarında manik ataklar şeklinde kendini gösterecektir. Manik dönem başladığında hastalar finansal konularda, cinsel hayatlarında, yada hayatlarıyla ilgili herhangi bir konuda aşırı uç kararlar alabilirler. Hasta yakınlarının ve hastayı kontrol eden uzmanın bahar dönemi öncesi gerekli önlemleri alması, hastanın vereceği kararlar konusunda kontrol altında tutulması bu dönemin en az zararla atlatılması açısından oldukça önemlidir.
     Hastanın, öncesinde bahar dönemi ataklarından haberdar olması manipüle olup beklenti anksiyetesine girmesine neden olabilir. Çünkü bütün hastalarda aynı durum görülecek diye bir şey yoktur. Fakat hastanın gerek beyanları gerek davranışlarıyla bahar dönemiyle birlikte ataklarda ve hastalığında artış olduğunun   belli olması üzerine hastaya bu durumun normal olduğu ve hastalığının bir süreci olduğu doğru şekilde anlatılırsa, hastanın dikkati mümkün olduğunca bu dönemde daha çok aktiviteyle dağıtılırsa, bol açık hava yürüyüşü bol aktivite ile desteklenmiş monotonluktan uzak bir hayat planlaması yapılırsa bahar dönemi atakları çok daha sağlıklı bir şekilde atlatılabilir.
       Aynı zamanda hasta ilaç kullanıyorsa ve daha önceki süreçlerde dönemsel şikayetlerde artış görüldüyse  bahar dönemine girerken ilaç dozlarındaki düzenlemelerin yapılması, psikoterapi seanslarının arttırılması da hastanın bu dönemi rahat atlatması açısından oldukça önemlidir.
Uzm. Klinik Pisikolog Pelin Özaydın

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.