Hizmetlerimiz

Yetişkin Terapisi

Yetişkin Terapisi Nedir ? Hangi Yaş Grubuna uygulanır? Belirtileri Nelerdir?


Sağlıklı bir hayat sürebilmenin ön koşulu fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olabilmektedir. Günlük yaşamın koşturmacası içinde birçok insan kendisinin, yaşadıklarının, duygu ve düşüncelerinin farkında olamamaktadır. Yetişkin Terapi de amaç bedensel ve ruhsal açıdan kişinin kendinin ve sorunlarının farkında olmasını, yaşadığı problemleri çözme becerisi kazanmasını böylelikle kendisini ve yaşamını önemseyen, çevresiyle ve kendisiyle barışık yaşamak isteyen, problemlerinin farkında olan ya da yaşadığı problemleri fark etmek isteyen herkes yetişkin Terapiden yararlanabilir.
Yetişkin Terapisi ayrıca günümüzde birçok ruh sağlığı sorununda da etkili olabilmektedir. Ruhsal açıdan kendisini iyi hissetmeyen, bu nedenle psikiyatriste başvurmuş ve ilaç tedavisine başlayan kişilerde Terapi hizmetinden yararlanabilirler. Kendisiyle ve çevresiyle uyum içinde yaşamasına yardımcı olmaktır.
Psikoterapi, danışanın yaşadıklarını konuşma aracılığıyla karşısındaki ruh sağlığı uzmanına anlatmasıdır. Psikoterapist ve danışan arasında her iki insan arasında olduğu gibi bir ilişki oluşur.
Psikoterapist, psikolojik müdahale biçimi olarak, empati yoluyla karşısındakinin düşünce ve duygularını anlamaya çalışır. 
Yetişkinler, kendileri için psikolojik destek ve terapi için alttaki konularda başvuruda bulunabilirler;
·         Ruhsal çökkünlük hali (depresif bozukluk)
·        Kaygı problemleri (anksiyete bozukluğu)
·        Sosyal ve Özgül Fobiler (hayvan tipi, doğal çevre tipi, kan-enjeksiyon-yara tipi, durumsal tip)
·        Ruhsal Travma (Fiziksel ve Psikolojik bütünlüğü tehdit eden ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı)
·        Kayıp & Yas süreci
·        Stres yönetimi/toleransı & gerilimlerle başa çıkmak (asertif / girişimci davranış biçimi, iletişim problemleri, öfke kontrolü vb. sorunlar)
·        Aile danışmanlığı / Çift terapisi

  Terapinin, psikolojik iyileşme ve gelişme sağlayan bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar, terapinin psikolojik sorunları gidermede %85 etkili olduğunu bulmuştur. %85 etkililik oranı, terapide hangi yöntemin kullanıldığından bağımsızdır.

Çift ve Aile Terapisi

Çift ve Aile Terapisi Nedir ? Hangi sorunlarla karşılaşabilinir?

   Aile ve çift terapisi; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalıdır.
   Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikler ebeveyn, eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkilerde, bu rol daha belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde, eşler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler.
   Aile ve çift terapisinde amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Hem aile içi ilişkileri düzenlenmesi hem de diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.
   Ülkemizde aile ve çift terapisi son yıllarda giderek artan bir öneme sahiptir. Bireyler, sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulabilmek için tüm sistemde meydana gelebilecek bir değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Her bir üyenin sıkıntısı aile sistemi içinde değerlendirilir.
   Aile ve çiftlerle olan çalışmaların uzun vadeli etkisi söz konusudur. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenmektedir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilesi sağlanabilmektedir.
  Klinikte daha çok evlilik terapisi olarak karşımıza çıkan çift terapisi; birbiriyle çatışmada olan iki insanın etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimidir.
   Psikoterapi ve aile sistemleri üzerinde eğitim almış çift ve aile terapistleri, danışanlarının sorunlarını, semptomlarını ve etkileşim kalıplarını incelerler.  Çift ve aile terapistleri bireylerle, çiftlerle, ailelerle ve gruplarla çalışırlar.  Danışan kim olursa olsun, ya da sorun ne olursa olsun, soruna ilişkisel açıdan bakarlar ve aile sistemini dahil ederek tedavilerini geliştirirler.
​   Bireyin mizaç tipine ait özellikler, ilişkide sıklıkla merak edilen “niçin böyle davranıyor”, “neleri önemsiyor”, “yaşama nasıl bir pencereden bakıyor ” gibi soruların yanıtlarını belirler. Dolayısıyla eşlerin hem kendisinin hem partnerinin mizaç tipini öğrenmesi; neyi neden yaptıkları, niçin aynı dili konuşamadıkları, gerçekte istek ve ihtiyaçlarının ne olduğu gibi ilişkilerindeki eksik ya da sorunlu noktalara ışık tutacak ve ilişkinin nitelikli bir hâl almasını sağlayacaktır.
   
 Çiftlerin genel olarak karşılaştığı problemler ;

  • Çift ilişkileri
  • Evlilik problemleri
  • Boşanma
  • Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
  • Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
  • Yeme bozuklukları
  • Alkol ve madde kullanımı
  • Kronik fiziksel rahatsızlıklarla
  • Yas, kayıp ve travmalar
  • Duygusal istismar, ihmal ve şiddet
  • Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
  • Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar
  • Ebeveynlik becerileri
  • Üvey bireyi bulunan aileler destek.
  • Psikoseksüel zorluklar
  • Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
  • Kendine zarar verici davranış
  • Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek
  • Göç eden ailelere destek
  • İş stresi
  • Ekonomik problemler

Çocuk ve Ergen terapisi

Çocuk ve Ergen Terapisi Nedir ? Hangi sorunlarla karşılaşabilinir?


Çocuk, ergen ve gençlere yapılan yatırım yetişkinlere göre çok daha verimlidir. Çocuk ve ergenlere erken ve zamanında müdahale etmekle onların yıllarca mutsuz kalmasını ve ruhsal kırılma noktalarının yıllarca yaşamlarında kötü izler bırakmasını önleyebiliriz. 
   Çocuklar ve ergenler çeşitli karmaşık yapılara sahiptirler.  Ebeveynler çocuklarının nasıl büyüyeceği, nasıl gelişeceği ve nasıl bir birey haline gelecekleri konusunda sürekli endişe ederler.  Pek çok çocuk ve ergen büyürken farklı durumlarla karşılaşırlar ve bazı durumlarda yardıma ihtiyaç duyabilirler.
   Çocuklar ve ergenlerle yapılan terapi aile üyeleri arasında ilişkiye, birbirlerine nasıl davrandıklarına, nasıl iletişim kurduklarına ve birbirlerinden ne kadar farklılaşabildiklerine bakar.  Terapi çocukların, ergenlerin sorunlarına değinirken, ailenin değişmesine yardım eder.
   Psikoterapi çocuklarda duygusal ve davranışsal değişimler gerçekleştirmeye çalışır.  Çocuklar ve ergenlerde konuşmak kadar, oyun oynamak, resmetmek, yaratmak ve rol yapmak gibi yöntemlerde duyguların paylaşılmasında ve problemlerin çözümünde etkilidir.
   Terapi, ergenlere ve çocuklara duygusal destek vermek, yaşadıkları çatışmaları çözmek ve duygularını-problemlerini anlamak konularında yardım eder.  Terapinin hedefleri spesifik olabilir (örneğin davranışların değişimi, arkadaşlar ve aile ile ilişkilerin geliştirilmesi, bağımlılıktan kurtulmak, öfke kontrolü) ya da daha genel bir hedef konulabilir (örneğin daha az kaygı duymak, kendine güven duygusu geliştirmek).  Terapinin uzunluğu problemin ne kadar karmaşık ve şiddetli olduğuna bağlı olarak değişir.
   Terapi ve tedavi sürecinde çocuk ve ergenlerin herhangi bir ruhsal bozukluk tanısı almadan da bireysel, ailesel yada toplumsal sorunlar yaşayabilecekleri unutulmamalıdır. Buradaki temel sorun gelişim döneminin olağan çatışmalarından kaynaklanır. Çocuk ve ergenin bedensel, zihinsel, akademik, sosyal durumu ve pozisyonu göz önüne alınmalıdır.
   Genellikle eğilimin aksine sorunlar oluşmadan önce, önlem veya daha kaliteli bir yaşam sürebilmek amacıyla destek almanın koruyucu bir sağlık çalışması olduğu unutulmamalıdır. 
   Ergenlik döneminde yaşadığı çatışmaların yetişkinlik döneminde de devam etmemesi ve sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için terapi almak ergenler ve çocukların ruh sağlığı için önemli bir olgudur.
   Çocuk ve Ergenlerde görülebilecek başlıca sorunlar:
  • Ergenlerde arkadaş problemleri
  • Aile ergen çatışmaları
  • Ergenlerde madde bağımlılığı
  • Ergenlerde okul başarısızlığı
  • Kişilik bozuklukları
  • Ergenlerde suç davranışı
  • Ergenlerde yeme bozukluğu
  • Ergenlerde özgüven problemi
  • Ergenlerde takıntılar
  • Depresyon,panik atak


Cinsel Terapi

Cinsel Terapi Nedir ? Belirtileri Nelerdir?

  Birey davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik, sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik kavramı sadece cinsel organlarla sınırlı kalmış değildir. Cinsellikle ilgili duygular, düşünceler ve yerleşmiş inançlar vardır. Yerleşmiş düşüncelerin çoğu zaman hatalı olabildiği bilinmektedir. Cinsel sorunların ve bozuklukların ortaya çıkışında kişinin fiziksel ve psikolojik faktörleri ya da ikili ilişkilerin etkileşimleri öncül olabilir. Doğal olarak cinsel sorunların tedavisi de, oluşumunda rol oynayan etkenlere göre değişebilir. Kişi ile görüşülerek sorunu ortaya çıkaran, yerleşmesine neden olan etkenler birlikte incelenir.  
  Cinsel işlev bozukluğu tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı ise, tedavisi ilaç veya farklı tıbbi yöntemlerle olacaktır. Ancak bu durumda tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar. Eğer cinsel sorun psikolojik etmenlerle ilişkili ise veya tıbbi bir nedene bağlı olarak gelişmiş olsa bile psikolojik etmenler sorunu ağırlaştırmışsa, cinsel terapiler uygulanmalı ya da ilave edilmelidir. Cinsel terapileri ise cinsel terapi konusunda eğitim almış terapistler yapabilir.
  Cinsel işlev bozukluğu olan bireylere uygulanan ve etkili olduğu bilinen cinsel tedaviler aslında özel bir öğrenme şeklidir. Bu öğrenme sürecinde kişiye temel olarak şunlar öğretilir: Genel olarak psikoterapilerde ve özellikle de cinsel tedavilerde kişiye özel ve güvenli bir öğrenme ortamı oluşturulur.  Bu ortamda kişi kendi denetimi altında kendisini, kimliğini, bedenini,  ilişkisini keşfetmeye cesaretlendirilir ve özgüven kazandırılır.  Bu keşif ve öğrenim kişinin özelliklerine göre değişen bir hızda ve aşama aşama olur. 
  Cinsel terapide başarı oranı genellikle yüksektir. Kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen vajinismus tedavi açısından en yüz güldürücü sorundur. Cinsel terapiye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olduğu da görülmektedir.
 

Grup Terapisi

Grup Terapisi Nedir?

 
 
 
Grup terapisi, bu konuda eğitimini almış bir terapist ve duruma göre eğitimli bir yardımcı terapistle sürdürülüp yönetilen yaklaşık 5-20 kişiyle yapılan bir terapi çeşididir. Katılımcılar kendi görüşlerini, düşüncelerini ve bakış açılarını grupla paylaşırken aynı zamanda grubun diğer üyelerinden geribildirimler alarak kendisi veya durum hakkında farkındalık kazanma fırsatına sahiptir.
Bu grupların oluşma şekilleri amaca ve hasta/danışana göre değişebilir. Bazı gruplar şikâyet edilen veya rahatsız olunan belirtilerin giderilmesi, kişisel gelişimleri veya çevreyle olan ilişkilerin daha iyi olması için oluşturulurken bazıları da benzer veya aynı rahatsızlıkları yaşayan danışanlarla oluşturulur (ör; madde bağımlılığı, depresyon, yas süreci). Bu terapilerin sürdürülmesi belirli bir yapıya sahiptir. Genelde haftada bir gün, her hafta aynı saatte ve aynı yerde gerçekleştirilir. Bir seansın süresi genelde 90 dakika sürer. Grup terapisinin devamı bireylerin aldığı verime ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. 
Grup terapilerinin bireye oldukça yararları vardır. Katılımcı kendinden başka insanlarda da aynı, benzer veya farklı sorunların olabileceğini düşünmeye ve bu konuda kendisini yalnız hissetmemeye başlar. Sosyal açıdan çekingen olan bireyler için sosyalleşme fırsatı doğar ve bu sayede çekingenliğini azaltıp sosyal becerilerini geliştirebileceği bir ortam oluşur. Terapi sırasında hem terapistten hem de grubun diğer katılımcılarından geribildirim alınabilir ve bu geribildirimler kişide cesaretlendirici etki yaratabilir. Bir diğer önemli avantajı ise bireyin terapist ve diğer katılımcılar tarafından yargılanmadan kabul görülen güvenli bir ortamda bulunmasıdır. Bu sayede özel yaşantıda rahat ve açıkça konuşulamayan konuları terapi seanslarında paylaşabilir ve yüzleştirici geribildirimler alınabilir. Öte yandan birey kendisinde görmek istemediği ya da bastırdığı özellik ve davranışları grup içerisinde diğer katılımcılarda fark ettiği zaman kendisiyle olan farkındalığı gelişebilir. Aynı zamanda terapist seans sırasında katılımcıların sosyal ortamdaki davranış şekillerini gözlemleme şansına sahip olur.
Psychother bünyesinde rahatsız olduğumuz veya yardım ihtiyacında olduğumuz durumlar için bireysel olarak aldığımız destek gibi grup halinde de bu sorunlar üzerinde çalışılabilir. Grup terapisinde amacımız katılımcıların sorunlarını, düşüncelerini ve görüşlerini paylaşmaları ve 



Oyun ve Kum Terapisi

Oyun ve Kum Terapisi Nedir ? Hangi Yaş Grubuna uygulanır?

Oyun terapisi, çocukların ihtiyaçlarını ve duygularını oyun ve oyuncakların kullanımıyla aktarabildiği bir terapi şeklidir.
Çocuklarla yetişkinler arasında kendini ifade ediş ve iletişim açısından fark vardır. Çocukların hislerini ve duygusal sorunlarını aktarış şekli en iyi oyun terapisiyle sağlanmaktadır. Bu terapi şekli aynı zamanda çocuğun fiziksel, psikolojik ve gelişimsel durumu hakkında da bilgiler sağlamaktadır. Oyun terapisti tarafından çocuk için oyun oynayabileceği güvenli bir ortam oluşturulur ve çocuğun oynaması için cesaretlendirilir. Çocuklar kendilerini ifade etmesi için çeşitli ve farklı oyuncaklar sağlanır. Eğer çocuk travmatik herhangi bir durumla veya olayla karşılaşmışsa oyun terapisi aracılığıyla çocuğun duygularına ait bir takım bilgiler elde edilebilir. Boyama ve hamur oyunları ise çocuğun yaratıcılığını arttırmasında yardımcı olur. 
Oyun terapisi 2,5-13 yaş aralığında olan çocuklara uygulanabilir. Davranış bozuklukları, travma yaratan durumlar, kaygı, depresyon, dikkat eksikliği, otizm, öğrenme zorluğu yaşayan ve ailesinin boşanma sürecine tanık olan çocuklarda yararlı olabilir. Çocuklar terapi sayesinde zorluk yaşadığı durumlara karşı farkındalık kazanır, çözüm üretme becerisi gelişir, duygularını fark etmeyi ve onları ifade etmeyi öğrenir, empati duygusu gelişir, ailesiyle olan iletişimini geliştirir ve özgüvenini arttırır.
Kum terapisi ise oyun terapisinin bir alt çeşidi olup çocuklara kendi iç dünyalarını aktarabileceği ve kumdan kendi dünyalarını yaratabileceği bir terapi türüdür. Burada da çocuk duygusal dünyasına ait bir takım ipuçlarını verir.
 


Emdr Terapisi

EMDR TERAPİSİ
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) terapisi, travmatik anılar ve hatıraların etkisini iyileştirme amaçlı yapılandırılmış bir terapi şeklidir. EMDR türkçe karşılığıyla göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme demektir. Bu terapi sayesinde kişinin geçmişteki travmatik olaylarına ve olumsuz yaşam deneyimlerine ulaşarak ve işleyerek daha uyumsal bir çözümleme yaratmak amaçlanmıştır. O anda yaşadığımız duygular, aklımızdan geçen düşünceler, sesler, görüntüler, tatlar, kokular ve bedenimizde hissettiğimiz fiziksel hisler beynimizdeki anı ağına eklenir ve orada depolanır. Bunun sonucunda bu durumla ilgili öğrenme gerçekleşir. Böylece sonradan yaşadığımız olaylar ve durumlar karşısında göstereceğimiz tutum ve tepkilerde etkili bir rol üstlenir. Bu bilgiler bizim için uyumlu bir bilgi ağı olmadığı için yeni bilgiler üstüne işlenemez. Bu yüzden bu uyumsuz bilgileri yeniden işlemek ve yeni bakış açıları kazandırmak (ör; ben değerliyim) için EMDR terapisi yararlı olacaktır.  

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.